Recycling Terminal Iron Works Exhibit at MAXXI Presentation
MAXXI Exhibit Video
David Smith Sculpture Studio Historic Photos

 

The project is an adaptive re-use of David Smith’s rough workshop/factory in Bolton Landing (NY), built by the artist himself in three phases (1941-42, 1958, 1961) with cement block, glass block, and transite roof, as a “machine in the garden” within the Adirondacks’ wilderness.

Our project recycles the building as a whole, under a single roof, with new and renovated elements that orient interior spaces towards the landscape:

– the party wall highlights layers of archaeological traces, opening blocked passages and defining new thresholds for the private areas

– a metal-clad meditation room floats against the glass block, inhabiting the artist’s creative universe, now also traversed by a recycled wood volume

– preservation of the huge 1972 stone fireplace transforms the old workshop into contemporary living space, while still occupying its center

– the perimeter walls open up towards the landscape, re-positioning the building in its site, still graced by the products of a prodigious creative output, which once inhabited “The Fields of David Smith”

An installation about this project is currently on view at the Exhibition “Erasmus Effect – Italian Architects Abroad” at the National Museum of 21st Century Arts, in Rome (Italy). The exhibition, which opened in early December 2013, will be in place through the end of April 2014. MPA’s work, “Recycling Terminal Iron Works” includes a large scale model, a video, and a display of dried leaves collected on site in the fall of 2013.