Backyard Studio Building

Boulder, CO

Intertwining two work spaces in a small free-standing studio building that opens up to the different scale of outdoor spaces, through the mediation of trellis elements
This 1,000 sf structure provides work spaces for a voice-movement therapist and a writer, while creating synergies between building and landscape. Innovative sectional development and careful material detailing enable the direct adjacency of two programmatically incompatible uses, while responding to stringent code requirements including height limits and shade sheds. Its massing accentuates the slope of the terrain, with a clear front and back.

 

With a simple palette of steel, reclaimed teak, and stone, the terrace creates an integrated environment that bridges between two distinct scales: the domestic scale of the single-story penthouse and the massive, building-scale presence of the parapet elements built to be seen from 18 stories below.

 

The two studios — Barn and Cabin — are spare and rustic, each with its own outdoor space. The Barn, for voice and movement, is large and open, with simple visible connections between elements, and with large sliding panels that provide acoustic and visual privacy. The Cabin, for writing, is intimate and separate, nestled in the trees and oriented toward the Flatiron Mountains in the west.
Completion Date
2001

 

Collaborators
?

 

Photography
Philip Wegener Kanter Photography

 

Recognition
Convertible Houses, 2007