Park Slope Brownstone Renovation

Brooklyn, NY

A modern renovation reimagines the lower level of a 19th century brownstone, while a two-story addition opens up new relations with the sky and the garden
This integration of a lower-level rental apartment into the single-family brownstone
above it maximizes value by bringing natural light into the home and easing access
to the garden and a new guest suite. The renovation provides new living spaces,
a bedroom alcove, a bathroom, an eat-in kitchen and playroom, and significant storage. The new kitchen and bath are wrapped in wood boards recycled from an abandoned water tower.
The 510 sf, two-level new construction enhances spatial and visual connections
to the exterior towards the garden, increasing the perceived size of the space,
through a unique steel-fromed skylight that extends across the top of the
extension and down two stories to the garden. A self-supporting stair of solid
wood threads and plexiglass risers descends to a concrete stab, extending
towards the garden. A deck above the extension provides a quiet space for
outdoor relaxation with a spectacular view of the city.
Completion Date
2011
Collaborators
Structural Engineer: H2 Consulting
MEP Engineer: M.A. Rubianao, P.c.
General Contractor: WM Dorvillier & Co Inc
Recognition
?